
Dokumenttielokuvat tarjoavat harvinaisen kurkistuksen eläinteollisuuden suljettujen ovien taakse. Tämä lista kokoaa ajankohtaisia ja puhuttelevia elokuvia, jotka ovat avanneet silmiä ja muokanneet käsitystä eläintuotannosta.
Dokumentti tutkii Norjan valaanpyyntiteollisuutta, paljastaen valaanlihan kysynnän, siihen liittyvät terveysriskit ja sen yllättävän käytön lemmikkiruoassa. Elokuva vie katsojan keskelle metsästystä ja suoraan kohtaamisiin maan suurimpien valaanpyyntiyrittäjien kanssa. Elokuvan voi katsoa maksutta Waterbearissa (vaatii kirjautumisen).
Kanadaan sijoittuva elokuva seuraa ohjaaja Taimoor Choudhryn henkilökohtaista matkaa tietämättömästä turkissomisteisen takin käyttäjästä tiedostavaksi kuluttajaksi. Matkan varrella hän käy keskusteluja eläinoikeusjärjestöjen, entisen turkistarhatyöntekijän, juristien, poliitikkojen ja julkisuuden henkilöiden kanssa. Dokumentin voi katsoa ilmaiseksi elokuvan nettisivujen kautta.
Elokuvassa kurkistetaan muotiteollisuuden kulissien taakse ja tutkitaan turkiksen, nahan ja villan tuotantoa, viherpesua sekä eläinten nahkoja käyttävien brändien vaikutusta ihmisiin, ympäristöön ja eläimiin. Elokuva on katsottavissa ilmaiseksi Waterbearissa (vaatii kirjautumisen).
Kotimaisessa dokumentissa seurataan Sailan ja eläinoikeusaktivistiryhmän elämää, jotka tekevät salakuvauskeikkoja suomalaisilla eläintiloilla. Isossa roolissa on myös Sailan sisko Mai, joka on ollut Sailan esikuva lapsesta saakka.
Uusiseelantilaisessa dokumentissa pureudutaan maidontuotantoon, joka on maassa yhtä suuressa roolissa kuin Suomessa. Dokumentin tekijä haastaa Uuden-Seelannin vaikutusvaltaisimman alan jättiläiset, paljastaen viherpesun ja etsien ratkaisuja. Elokuva on katsottavissa ilmaiseksi Waterbearissa (vaatii kirjautumisen).
Cowspiracy (2014), Seaspiracy (2021), Christpiracy (2024)
Amerikkalaisen Kip Andersenin dokumentit pureutuvat ihmisen vaikutukseen ympäristöön ja eläimiin eri näkökulmista. Cowspiracy paljastaa, kuinka eläintuotanto on yksi suurimmista ilmastonmuutoksen, metsäkadon ja vesikriisin aiheuttajista – ja miten ympäristöjärjestöt välttelevät aiheen käsittelyä. Seaspiracy tutkii teollisen kalastuksen tuhoisia vaikutuksia meriin, osoittaen ylikalastuksen, haamupyydysten ja valaiden sekä delfiinien joukkotappojen mittakaavan. Christpiracy haastaa uskonnolliset näkemykset eläinten kohtelusta ja tutkii, miten uskonnot oikeuttavat tai kyseenalaistavat eläinten hyväksikäytön. Kaikki kolme elokuvaa nostavat esiin järjestelmätason ongelmia ja kannustavat katsojaa kyseenalaistamaan vallitsevat käytännöt. Cowspiracy ja Seaspiracy ovat nähtävillä Netflixissä, Christpiracy ilmaiseksi elokuvan nettisivulla.

Australialainen kohudokumentti kertoo modernin eläintuotannon synkkyydestä ennennäkemättömän materiaalin kautta. Elokuvan materiaalia on hankittu piilokameroilla, droneilla ja käsikameroilla ja se on tuotettu täysin joukkorahoituskampanjan avulla. Dokumentin voi katsoa maksutta elokuvan nettisivujen kautta.
Dokumentti kertoo tarinan Nim-nimisestä simpanssista, joka erotettiin emostaan heti syntymänsä jälkeen ja kasvatettiin perheessä ihmislapsen tavoin New Yorkin Upper West Sidella 1970-luvulla. Nim oli osa eläintutkimusta, jossa yritettiin todistaa ihmisapinoiden kykyä oppia kommunikoimaan kuten ihmiset. Dokumentin voi vuokrata AppleTV:stä tai Microsoftilta.
The Cove on Oscar-palkittu dokumentti, joka paljastaa Japanin Taijinlahdella vuosittain tapahtuvan delfiinien joukkoteurastuksen. Aktivistien, elokuvantekijöiden ja vapaasukeltajien ryhmä käyttää huipputeknologiaa salaisessa operaatiossa tuodakseen esiin tämän piilotetun julmuuden ja sen seuraukset. Dokumentti on katsottavissa lukuisissa eri streemauspalveluissa, jotka on listattu elokuvan kotisivuilla.
Earthlings on klassikon asemaan noussut dokumentti, joka on jaettu viiteen lukuun – lemmikit, ruoka, vaatetus, viihde ja tieteellinen tutkimus – ja sen kertojaäänenä toimii Joaquin Phoenix. Moby on säveltänyt elokuvan musiikin, ja sen on käsikirjoittanut, tuottanut ja ohjannut Shaun Monson. Elokuva on katsottavissa ilmaiseksi kotisivuillaan.
Yle MOTin eläinoikeusteemaiset jaksot: