Säännöt
Voimassaolevat säännöt: 28.03.2022 10:29:54
1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on Viral Vegans ry, josta käytetään toiminnassa nimeä Viral Vegans. Yhdistyksen nimestä käytetään lyhennettä VV.
Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki. Yhdistystä kutsutaan jäljempänä näissä säännöissä Viral Vegansiksi tai yhdistykseksi.
2. Tarkoitus ja toiminta
Viral Vegans on eläinoikeusyhdistys, jonka tarkoituksena on lajisorron lopettaminen, eettisen veganismin edistäminen ja vegaaniyhteisön rakentaminen ja ylläpitäminen. Nämä kuuluvat kokonaisvaltaiseen tarkoitukseen, jossa lajisorto syrjäytetään eettisellä veganismilla.
Viral Vegans määrittelee eettisen veganismin seuraavasti:
Veganismi on filosofia ja elämäntapa, joka pyrkii sulkemaan pois – niin paljon kuin mahdollista ja käytännöllistä – kaiken eläintenhyväksikäytön ja kärsimyksen muodot niin ruuassa, vaatteissa kuin missään muussa tarkoituksessa; samalla edistäen eläimistä vapaiden vaihtoehtojen kehittämistä ja käyttämistä. Ruokavalion kohdalla veganismi viittaa käytäntöön, jossa ei ollenkaan kuluteta eläinperäisiä tuotteita.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistyksen toimintaan kuuluu
kampanjoiden järjestäminen, yleisötilaisuudet, kulttuuritapahtumat, julkaisu- ja kustannustoiminta, tilojen vuokraaminen ja välittäminen vegaani- ja eläinoikeustoimintaan voittoa tavoittelematta sekä muu Viral Vegansin arvojen ja tavoitteiden mukainen toiminta.
Toimintansa tukemiseksi yhdistyksellä on oikeus ottaa vastaan
lahjoituksia, avustuksia ja testamentteja, harjoittaa elinkeinotoimintaa myymällä yhdistyksen toimintaa tukevia tuotteita, omistaa ja hallita toimintaansa varten tarpeellista kiinteää ja irtainta omaisuutta, asianomaisen luvalla järjestää rahankeräyksiä ja arpajaisia sekä pyrkiä saavuttamaan tarkoituksensa myös muita toiminnan tukemisen muotoja käyttäen.
Yhdistys on uskonnollisesti ja puoluepoliittisesti sitoutumaton. Viral Vegans ei hyväksy toiminnassaan minkäänlaista syrjintää tai vihapuhetta, kuten seksismiä, rasismia, transfobiaa, ableismia tai seksuaaliseen suuntautumiseen kohdistuvaa syrjintää.
3. Jäsenet
3.1 Varsinaiset jäsenet
Varsinaiset jäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus. Varsinaisella jäsenellä on yhdistyksen kokouksissa ääni-, puhe- ja läsnäolo-oikeus. Varsinaisen jäsenen on hyväksyttävä yhdistyksen tarkoitus ja toiminta.
Viral Vegansin varsinaisten jäsenten on yhdistyksen tarkoituksen mukaisesti täytettävä kaksiehtoa:
- Ei syö mitään eläinperäisiä elintarvikkeita.
- Määrittelee itsensä vegaaniksi.
3.2 Tukijäsenet
Tukijäseneksi liitytään maksamalla jäsenmaksu. Tukijäseneksi voidaan hyväksyä yksityishenkilö, yhtiö, yhdistys tai muu oikeushenkilö, joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoitusta ja toimintaa. Tukijäsenellä on yhdistyksen kokouksissa puhe- ja läsnäolo-oikeus.
4. Liittymis- ja jäsenmaksu
Varsinaisilta jäseniltä perittävän liittymismaksun ja tukijäseniltä
perittävän vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta erikseen kummallekin jäsenryhmälle päättää vuosikokous. Varsinaisten jäsenten liittymismaksu on kertaluonteinen. Tukijäsenet maksavat jäsenmaksunsa vuosittain.
5. Jäsenen eroaminen ja erottaminen
Varsinaisella jäsenellä tai tukijäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai ilmoittamalla siitä yhdistyksen kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi.
Yhdistys voi katsoa varsinaisen jäsenen tai tukijäsenen eronneeksi yhdistyksestä, mikäli jäsen ei ole maksanut liittymis- tai jäsenmaksuaan edellisellä eikä kuluvalla tilikaudella.
Yhdistyksen hallitus voi erottaa varsinaisen jäsenen tai tukijäsenen kahden kolmasosan (2/3) enemmistöllä annetuista äänistä, mikäli jäsen
1. on jättänyt täyttämättä ne velvollisuudet, joihin hän on
yhdistykseen liittymällä sitoutunut; tai
2. on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella
huomattavasti vahingoittanut yhdistystä tai toiminut sen arvojen tai tavoitteiden vastaisesti; tai
3. ei enää täytä yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden
ehtoja.
6. Hallitus
Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu vuosikokouksessa valitut puheenjohtaja ja 2-8 muuta varsinaista jäsentä sekä 0-8 varajäsentä. Varajäsenet ovat yleisiä ja heidän kutsumisjärjestyksen päättää hallitus. Hallituksen toimikausi on valintakokousten välinen aika.
Hallitus valitsee keskuudestaan ensimmäisen (1.) ja tarvittaessa
toisen (2.) varapuheenjohtajan sekä valitsee keskuudestaan tai
ulkopuoleltaan muut tarvittavat toimihenkilöt jakamaan tai hoitamaan sihteerin ja rahastonhoitajan velvollisuuksia tai muita tarpeellisiksi katsottavia tehtäviä. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Hallitus voi pitää kokouksen ja hallituksen jäsen voi osallistua hallituksen kokoukseen tieto- tai puhelinverkon välityksellä. Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaanluettuna, on läsnä.
Äänestykset ratkaistaan ehdottomalla äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
7. Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja,
varapuheenjohtaja, tapahtumatuottaja, markkinointiasiantuntija, sisällöntuottaja, lakiasiantuntija tai muu toimihenkilö, kaksi yhdessä. Hallitus voi valtuuttaa hallituksen varsinaisen jäsenen edustamaan yhdistystä yksin.
8. Tilikausi
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.
9. Yhdistyksen kokoukset
Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös postitse taikka tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta. Yhdistys pitää vuosittain yhden vuosikokouksen hallituksen määräämänä päivänä heinä-joulukuussa.
Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella varsinaisella jäsenellä yksi ääni, he voivat lisäksi asettua ehdolle. Tukijäsenellä on yhdistyksen kokouksissa läsnäolo- ja puheoikeus.
Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
10. Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen
Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään seitsemän vuorokautta ennen kokousta jäsenille postitetuilla kirjeillä, sähköpostitse, yhdistyksen verkkosivuilla tai yhdistyksen käyttämän sosiaalisen median ryhmässä.
11. Yhdistyksen vuosikokous
Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. kokouksen avaus
2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi
pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja
toiminnantarkastajien/tilintarkastajien lausunto
6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden
myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
7. vahvistetaan liittymis- ja jäsenmaksujen suuruudet seuraavalle
kalenterivuodelle
8. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
9. valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja varatarkastajaa
taikka yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja varatilintarkastajaa
10. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.
Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen vuosikokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun. Ainoastaan yhdistyksen varsinainen jäsen voidaan nimittää hallituksen jäseneksi.
12. Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta. Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.