Aasi rakensi imperiumeja – ja me nauroimme sille

Aasi kesytettiin yli 6 000 vuotta sitten Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa, ja se oli yksi ihmiskunnan historian tärkeimmistä työeläimistä. Harva tietää, että ennen kameleiden yleistymistä juuri aasit olivat egyptiläisten arvokkaimpia työtovereita. Roomalaiset taas käyttivät aaseja sotajoukkojensa huollossa – ne kuljettivat ruokaa, tarvikkeita ja aseita pitkillä sotaretkillä. Ilman aaseja Rooman valtakunnan laajentuminen olisi saattanut jäädä toteutumatta.

Nykyään maailmassa elää yli 60 miljoonaa aasia ja muulia, ja niiden merkitys on yhä keskeinen monissa maissa. Kehittyvissä yhteiskunnissa aasit ovat usein maanviljelijöiden ja kauppiaiden elinehto. Maaseudulla aaseja käytetään esimerkiksi kuormajuhtina, kaupungeissa aasit puolestaan työskentelevät rakennustyömailla ja jätehuollossa. Etelä-Euroopan turistikohteissa aasit joutuvat usein raskaaseen työhön matkailijoiden kuljettajina. Suomessa aaseja on eniten kotieläinpihoilla ja lemmikkeinä. 

Raskaat olosuhteet näkyvät aasien eliniässä: Etiopiassa aasin keskimääräinen elinikä on vain yhdeksän vuotta, kun taas Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa aasit voivat elää 35-vuotiaiksi – parhaimmillaan jopa 50 vuotta.

Aasi ei ole itsepäinen, vaan viisas selviytyjä

Aasin maine ei perustu sen todelliseen luonteeseen, vaan vuosisatojen aikana muodostuneisiin ennakkoluuloihin. Jo antiikin aikojen kirjallisuudesta lähtien aasia on pidetty vertauskuvana tyhmyydelle ja kömpelyydelle. Suomessakin yhä elävät sanonnat, kuten “tyhmä kuin aasi” tai “itsepäinen kuin aasi”, ovat suoria käännöksiä vakiintuneista kansainvälisistä kielikuvista. Totuuspohjaa sanonnoilla ei kuitenkaan ole, vaan ne perustuvat ihmisen luomiin mielikuviin - jotka perustuvat väärinymmärryksiin ja vanhentuneeseen tietoon.  

Todellisuudessa aasit eivät ole itsepäisiä, vaan erittäin harkitsevia ja viisaita eläimiä. Tutkimukset osoittavat, että aasit ovat älykkäitä ja oppivat nopeasti. The Donkey Sanctuary -järjestön mukaan aasien ongelmanratkaisukyky on samalla tasolla koirien ja delfiinien kanssa. Lisäksi aaseilla on erinomainen muisti – ne muistavat paikkoja ja ihmisiä vuosien jälkeenkin, niin hyvässä kuin pahassa.

Siinä missä hevonen säikähtäessään pinkaisee pakoon, aasi pysähtyy, arvioi tilanteen ja toimii vasta sitten. Aasien kommunikointitavat ovat myös huomattavasti hienovaraisempia hevosiin verrattuna. Aasit eivät välttämättä reagoi asioihin näkyvästi, vaan voivat vain siirtyä muutaman askeleen tai pysähtyä tarkkailemaan tilannetta. Aasien pidättyväisyys on niiden selviytymiskeino, mutta ihmiset ovat usein tulkinneet sen vastahakoisuudeksi ja ymmärtäneet niiden käyttäytymisen väärin.

Aasin huono maine on siis ihmisten rakentama myytti, jota tutkimus- ja kokemusperäinen tieto ei allekirjoita. Lisää tietoa aaseista löytyy esimerkiksi Suomen Aasiyhdistyksen ja The Donkey Sanctuaryn sivuilta.